Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Universitatea Harvard și cu participarea Universității Naționale de Informații (SUA), a organizat cea de a treia ediție a programului „Securitate în Regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil”

 

La program au participat peste 90 de personalități, lectori și participanți din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Rusia și Ucraina, acestora adăugându-li-se oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene și NATO.

În perioada 30 mai – 4 iunie 2016, a avut loc cea de-a treia ediție a programului de formare cu participare internațională „Securitate în regiunea Mării Negre. Provocări comune, viitor sustenabil” (SBSR), organizat de către Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în parteneriat cu Harvard University și cu participarea Universității Naționale de Informații (SUA).

Desfășurat sub înaltul patronaj al Administrației Prezidențiale a României, SBSR preia și dezvoltă filosofia, misiunea și obiectivele programului regional Black Sea Security, inițiat de Harvard University în 1997. Actualul program vizează promovarea responsabilității și inițiativei actorilor regionali în abordarea provocărilor de securitate specifice regiunii Mării Negre. Ediția din acest an a fost dedicată temei ”Forme de putere convergentă în regiunea Mării Negre. Gândire de forță, acțiune inteligentă”, focusându-se cu preponderență asupra dinamicii raportului de putere hard-soft.

Astfel, SBSR și-a asumat ca obiectiv principal schimbul de idei inovatoare și bune practici în gestionarea eficientă a amenințărilor și factorilor de risc la nivel regional, prin dezvoltarea unui fond comun de cunoaștere și de raportare la noii factori de risc din regiune.

La deschiderea programului de formare, găzduită de Administrația Prezidențială la Palatul Cotroceni, au participat președintele României, domnul Klaus Iohannis, directorul Programului de Securitate Eurasia din cadrul Universității Harvard, domnul Sergei Konoplyov, directorul Serviciului Român de Informații, domnul Eduard Hellvig, vicepreședintele Parlamentului European, domnul Ioan Mircea Pașcu, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, domnul Daniel Ioniță și adjunctul directorului SRI, domnul general-maior Ion Grosu, precum și reprezentanți ai altor instituții publice centrale, reprezentanți ai misiunilor diplomatice la București, reprezentanți ai mediului privat și ai unor entități academice naționale și internaționale.

Ediția din anul acesta a programului SBSR a reunit personalități notabile din mediul academic, cu expertiză în domeniul studiilor de securitate, ale căror prezentări s-au concentrat pe identificarea mecanismelor de putere soft, hard, smart și a tiparelor de proiecție a forței în regiunea extinsă a Mării Negre. Într-un număr record pentru edițiile SBSR, participanții au expus o varietate de perspective politice, academice și diplomatice, punctând elementele cu relevanță în planul securității regionale.

Programul de formare a inclus un exercițiu strategic cu caracter aplicativ, în cadrul căruia participanții au avut ca obiective identificarea elementelor majore care au determinat noua configurație a puterii în plan regional, a elementelor ce pot determina schimbări profunde în viitorul apropiat, precum și dezvoltarea unei viziuni strategice regionale.