IKS 2017
În perioada 26 – 27 octombrie 2017 a avut loc cea de-a 23-a ediție a conferinței internaționale Intelligence in the Knowledge Society, organizată de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, sub egida Serviciului Român de Informații. Evenimentul s-a desfășurat cu participarea a peste 180 de participați din 23 țări, având loc la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, fondată de primul rege al României Carol Hohenzollern-Sigmaringen în 1891.
Pornind și de această dată de la necesitatea explorării raportului teorie-practică, evenimentul a găzduit teoreticieni, practicieni, cercetători, dar și studenți din aria studiilor de intelligence și de securitate, fiind reprezentanți naționali și internaționali ai mediului academic și ai comunității internaționale de informații. Prin participarea acestora, a fost recreată platforma de comunicare interdisciplinară și internațională, care reprezintă un deziderat al evenimentului în fiecare an. Considerăm că astfel de reuniuni reprezintă surse de inspirație și cunoaștere, dar și o oportunitate de a menține o strânsă legătură cu inovațiile, evoluțiile și paradigmele de cunoaștere și înțelegere a arhitecturii globale de securitate.
Tematicile acestei ediții au acoperit o paletă largă de interese din domeniile vizate, structurate în cinci problematici de dezbatere: Small States and Security Dilemmas: A look into the future, Enforcing Efficiency and Effectiveness in the 2020s Intelligence Organization, Privacy and Security Debate in Intelligence, History of Intelligence: Days of the Future Past și Data and Intelligence Analysis. Differences and Continuities. În elaborarea acestor direcții, comitetul științific a vizat o deschidere cât mai mare a evenimentului, la nivel național și internațional, oferind posibilitatea participării, ca lector sau auditor, unui număr semnificativ de persoane definite de interesul comun pentru studiile de intelligence și securitate.
Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a avut deosebita onoare de a avea ca invitați speciali personalități cu profiluri academice și profesionale recunoscute internațional în domeniile abordate în cadrul conferinței. Printre aceștia s-au numărat coordonatorul secției de studii de intelligence din cadrul ISA (International Studies Association), prof. dr. Stephen Marrin, directorul capitolului european al IAFIE (International Association for Intelligence Education), prof. dr. Bob de Graaff, dar și șeful Departamentului OSINT din cadrul EU INTCEN (Centrul de Analiză de Intelligence a Uniunii Europene), dl Petros Mavromichalis.
Încadrându-se în tematica evenimentului, dar și în aria de interes a participanților pentru astfel de instrumente, în marja conferinței a avut loc lansarea cărții Analyst’s Guide to Indicators, semnate de către dl Randolph H. Pherson și dl John Pyrik.
Domnul Randolph H. Pherson este autor, co-autor și editor pentru o serie de lucrări în domeniul intelligence, precum Critical Thinking for Strategic Intelligence și Structured Analytic Techniques for Intelligence Analysis.
*
Evenimentul a reprezentat un bun prilej pentru reafirmarea principiului acțional conform căruia intelligence-ul este un instrument extrem de valoros, și tocmai pentru că este valoros trebuie înțeles corect, operaționalizat și abordat cu „atenție creativă”. Concluziile conferinței au arătat încă o dată că această responsabilitate revine studiilor de intelligence, sub umbrela cărora cunoașterea academică se îmbina cu cele mai bune practici.