Institutul Național de Studii de Intelligence (INSI) din cadrul Academiei este un institut de cercetare tânăr, dinamic și în plină dezvoltare. Înființat în 2010, INSI s-a afirmat rapid ca singura structură de cercetare științifică din România care activează în domeniul studiilor de intelligence și securitate și care dezvoltă proiecte de cercetare științifică în parteneriate internaționale, finanțate din fonduri dedicate cercetării și dezvoltării la nivel național și european. Funcționarea în cadrul unei instituții de învățământ superior creează premisele unui parteneriat între mediul academic și cel al practicienilor de intelligence și asigură, prin demersurile editoriale proprii, transferul elementelor noi de cunoaștere către societatea civilă.

 

Misiune și obiective

Echipa de cercetători din cadrul INSI are misiunea de a consolida și dezvolta o școală  de studii de intelligence și securitate la nivel național. Pentru noi, fundamentarea educației prin cercetare este un obiectiv major. De aceea, multe dintre proiectele noastre sunt destinate să răspundă, prin furnizarea de cunoaștere aprofundată, provocărilor cu care se confruntă Serviciul Român de Informații și respectiv, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” în educația și formarea continuă a tinerilor ofițeri în practica activității de intelligence.

Totodată, INSI participă în cadrul proiectelor de cercetare aplicată, cu finanțare națională și europeană, la identificarea unor soluții inovative pentru problemele stringente cu care se confruntă lumea actuală: migrație, terorism, sustenabilitate, creșterea gradului de securitate a infrastructurii critice etc.

În plus, ne implicăm în dezvoltarea conceptului de cultură de securitate la nivelul societății românești prin creșterea vizibilității și a rolului activității de cercetare derulate sub patronajul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, prin dezvoltarea de parteneriate și rețele internaționale de expertiză, încurajarea mobilității în cadrul ariilor de cercetare și prin stimularea dezbaterilor strategice consacrate studiilor de securitate și intelligence.

 

Conducere

prof. univ. dr. Irena Chiru, Director

prof. univ. dr. Irena Chiru, Director

Își desfășoară activitatea de cercetător și cadru didactic în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” din anul 2000. În anul 2005 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea București cu teza „România în străinătate: imagine și stereotip (deceniul 1990-2000)”. În cei peste 15 ani de activitate didactică și de cercetare, s-a dedicat investigării științifice a comunicării și analizei de intelligence, fiind implicată în mai multe proiecte de cercetare științifică cu finanțare națională și europeană și semnând în calitate de autor, co-autor și editor, articole și volume dedicate culturii de securitate și investigării percepției sociale asupra securității, precum și configurării interdisciplinare a unor instrumente de gestionare a cunoașterii. Este membru al colegiului editorial al publicației International Journal of Intelligence and Counterintelligence și editor regional al International Journal of Intelligence, Security and Public Affairs (publicații ale Routledge Taylor and Francis Group).

conf. univ. dr. Karin Megheșan, Șef Departament

conf. univ. dr. Karin Megheșan, Șef Departament

Este cadru didactic al ANIMV din 2003 și coordonează, din 2014, Departamentul Studii de Intelligence al INSI din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. În anul 2011 a obținut titlul de doctor în științe politice la Universitatea București, cu teza „Intelligence, diplomație și decizia de politică externă. Rolul intelligence în negocierile internaționale. Studiu de caz: rolul intelligence în Criza Rachetelor și în negocierile SALT 1, SALT 2”. Karin Megheșan deține o diplomă de licență în psihosociopedagie (Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”-1996) și o diplomă de studii academice postuniversitare în specializarea Relații Internaționale și integrare europeană (SNSPA-1999). În ultimii 10 ani a fost seminarist și titular de curs la numeroase discipline printre care: Sociologie politică, Geopolitică, Politică externă și diplomație, Drepturile omului și securitate națională, Analiza și valorificarea informațiilor, Psihologie politică, Introducere în Intelligence.

dr. Cristina Ivan , Șef Departament

dr. Cristina Ivan , Șef Departament

Coordonează Departamentul Studii de Securitate al INSI din cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”, unde își desfășoară activitatea de cercetător și lector din anul 2008. În anul 2015 a obținut titlul de doctor in filologie la Universitatea București, cu tema de cercetare „Traduceri ale celuilalt interior: imagini ale extremismului religios violent in spațiul britanic, în primul deceniu al secolului XXI (2000-2010)”. A absolvit numeroase cursuri și programe dedicate antropologiei culturale și studiilor de securitate (Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, Academia Națională Regală a Iordaniei etc). În ultimii 10 ani s-a dedicat cercetării fenomenelor violenței, radicalizării și terorismului, fiind implicată în mai multe proiecte de cercetare științifică cu finanțare națională și europeană dedicate detectării timpurii a violenței sociale, extremismului, radicalizării, precum și configurării unor instrumente de detecție timpurie și răspuns în combaterea terorismului.

 

Echipa

Suntem o echipă tânără, în care media de vârstă este de 30 de ani, formată din profesioniști specializați în studii de securitate și intelligence, științe politice, comunicare și relații publice, antropologie culturală, sociologie, psihologie, management, relații internaționale și istorie. Proiectele noastre de cercetare au un caracter interdisciplinar, dinamic și atent racordat la nevoile lumii actuale.