Proiect de parteneriat strategic în cadrul programului ERASMUS+

Acord nr. 2018-1-RO01-KA202-049449

Perioada de implementare

1 octombrie 2018 – 30 septembrie 2020

Organizații participante

  • Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV)- România
  • Universitatea “Rey Juan Carlos” (URJC) – Spania
  • Kentro Meleton Asfaleias (KEMEA), Centrul de Studii de Securitate – Grecia
  • Ministerul Afacerilor Interne, Direcția Informare și Relații Publice (MAI-DIRP) – România

CRESCEnt, proiect cu finanțare europeană, creează o platformă de training și un set de instrumente de comunicare și comunicare strategică transversală, prin care vizează capacitarea vorbitorilor instituționali și ai jurnaliștilor care activează în mediul de securitate, pentru a transmite mesaje într-un mod etic și responsabil, în raport cu publicul.

CRESCEnt abordează problematica polarizării sociale create de propagarea dezinformării și a știrilor false. Este dovedit faptul că știrile false au determinat în Europa, inclusiv în cele trei țări care fac parte din proiect, o lipsă acută de comunicare, precum și o lipsă de încredere între cele două categorii profesionale vizate prin proiect. Întrucât mass-media a fost presată să ajungă la o audiență largă, purtătorii de cuvânt instituționali au fost forțați să comunice ceea ce este necesar și să nu divulge aspecte care ar putea pune în pericol investigațiile de securitate și siguranța publică. Drept urmare, această situație a creat un decalaj de încredere și o comunicare deficitară, decalaj ulterior accentuat de fenomenul de știri false. Deși într-adevăr, profesioniștii din domeniul mass-media determină modul în care informațiile sunt transmise publicului, ei înșiși ar putea fi victimele acestor „narațiuni‟ și ar putea transmite cadre mentale predefinite.

Recunoașterea faptului că profesioniștii din domeniul mass-media pot fi ei înșiși influențați, reprezintă un factor esențial pentru elaborarea strategiilor de combatere a dezinformării și a influenței ostile.

CRESCEnt își propune să abordeze această diviziune prin soluții inovatoare și prin multiplicarea celor mai bune practici, atât ale purtătorilor de cuvânt, cât și ale jurnaliștilor.

Obiective:

  • să dezvolte un set de tehnici, metode și instrumente pentru purtătorii de cuvânt instituționali și jurnaliștii care comunică în probleme legate de securitate și de aplicare a legii, ca suport în activitatea lor profesională;
  • să îmbunătățească competențele-cheie și abilitățile purtătorilor de cuvânt și ale jurnaliștilor astfel încât aceștia să își dezvolte reziliența la știrile false, să elaboreze o etică de raportare, să efectueze verificări duble, să furnizeze și să respecte etica în gestionarea surselor, să raporteze amenințările la adresa securității și să prezinte adevărul pentru conservarea democrației și a statului de drept.

Grupuri țintă

Grupul-țintă principal al proiectului CRESCEnt este compus din reprezentanți ai domeniului securității naționale și ai instituțiilor de aplicare a legii. Cel secundar este reprezentat de (tinerii) jurnaliști care sunt activi în domeniul securității.

În perioada 5 – 6 decembrie 2018, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a organizat prima întâlnire a proiectului.

Agenda întâlnirii a urmărit clarificarea unor aspecte administrative, precum detalii bugetare și financiare, planul de supraveghere a proiectului și planul de control al calității, planul de risc, rapoartele și fluxurile de lucru, termenele limită, constituirea consiliului de conducere, precum și stabilirea activităților de cercetare din perioada următoare.

 

Proiectul CRESCEnt face parte din programul ERASMUS+ și este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.