Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” este o componentă esenţială a Serviciului Român de Informații. În acest cadru, abordăm activitatea de intelligence din punctul de vedere al educării și formării viitorilor și actualilor ofiţeri de informaţii, dar și al cercetării și cunoașterii aprofundate a domeniului intelligence și securitate. Depășim bariere și formăm caractere. Cei care ne trec pragul beneficiază atât de pregătire academică, cât și de dezvoltare personală.
Dacă pentru profilurile complementare activității de intelligence, precum cel tehnic, logistic sau administrativ, educația poate reveni altor instituții de pregătire, selecția și formarea viitorilor ofițeri analiști și ofițeri operativi revine exclusiv Academiei. Încadrarea în Serviciul Român de Informații ca ofițer analist sau ca ofițer operativ se realizează pentru absolvenții de liceu prin programele de licență Studii de securitate și informații sau Operațiuni de intelligence și pentru absolvenții de studii de licență prin programele de master profesional Analiză de Intelligence sau Intelligence și Securitate Națională, organizate de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”.
Universitatea noastră se adresează și altor categorii de public prin programele pe care le organizează. Printre acestea se numără programele de studii universitare de master de cercetare, studii universitare de doctorat și studii postuniversitare, create pentru membrii comunităţii de informații și securitate naţională din România și pentru toate persoanele interesate de înțelegerea superioară a domeniului securității. Nu în ultimul rând, Academia asigură programe de formare continuă pentru angajaţii Serviciului, în diverse arii și domenii profesionale.
Broșură
Română
English
Rectori
Sociologul Septimiu Chelcea (1994 – 1999) – abordarea didactică a cunoscut noi forme de pregătire, care presupuneau creșterea nivelului de aplicabilitate a cunoștințelor dobândite și adaptarea eficientă la transformările societății românești de la acel moment.
Profesorul universitar Constantin Romanoschi (1999 – 2002) – experiența acumulată, evoluția curriculei și cerințele operaționale ale SRI au determinat o restructurare strategică a planurilor de învățământ pentru programele derulate la nivelul Institutului Național de Informații (INI), care devine în mandatul dlui Romanoschi Academia Națională de Informații (ANI).
Profesorul universitar Ioan Chiș (2003 – 2005) și profesorul universitar Traian Liteanu (2005 – 2007) – au asigurat implementarea principiilor unei comunități academice dinamice și omogene.
Profesorul universitar Gheorghe Teodoru Ștefan (2007 – 2013) – Academia a cunoscut o perioadă de consolidare a profilului pregătirii de specialitate a viitorilor ofițeri de informații.
Conferențiar universitar Niculae Iancu (2013 – 2017) – Academia a fost recunoscută ca pol de cunoaștere în domeniul de activitate la nivel național și internațional.
Profesor universitar Adrian-Liviu Ivan (2017 – 2024) – Academia a parcurs un amplu proces de evaluare externă, finalizat cu acordarea calificativului „Grad de Încredere Ridicat”
Dragoș-Octavian Popescu (2024 – )