În perioada 17- 18 octombrie 2014, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” organizează cea de-a XX-a ediție a conferinței internaționale Intelligence in the Knowledge Society.
Evenimentul se bucură de participarea unor distinşi oaspeţi din peste 25 de ţări, a oficialilor şi reprezentanţilor mediului academic în domeniul securităţii naţionale din România, constituindu-se într-un forum de dezbatere interactivă între practicienii şi teoreticienii domeniului intelligence şi securitate.
În deschiderea conferinţei, rectorul Academiei Naţionale de Informaţii, domnul Niculae Iancu a evocat istoria acestui eveniment ştiinţific, menţionând că a fost primul eveniment internaţional găzduit de Academia Naţională de Informaţii. Totodată, a evidenţiat modificările survenite în mediul de securitate internaţional, argumentând că acestea necesită un stat rezilient, care se poate construi în mod sistematic prin programe educaţionale dedicate specialiştilor în intelligence, precum şi prin cooperarea internaţională facilitată de astfel de evenimente.
În continuare, domnul Lorenzo Hipponia, şeful Centrului pentru Cooperare Internaţională al National Intelligence University, a invocat parteneriatul în domeniul educaţiei de intelligence între National Intelligence University şi Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, parteneriat iniţiat în urmă cu trei ani şi a subliniat necesitatea valorificării oportunităţilor care se conturează prin cooperare şi networking. Totodată, a prezentat o serie de repere din istoria universităţii pe care o reprezintă, ilustrând transformarea prin care aceasta a trecut, de la o şcoală menită să susţină efortul militar al Statelor Unite, într-o universitate cu rolul de a educa practicieni în intelligence pentru toate entităţile sistemului de securitate naţională din SUA.
Domnul Joseph Cannataci, profesor în cadrul Universităţii din Malta, Universităţii din Groeningen şi Security Research Center din Australia a subliniat importanţa investiţiei în educaţia în domeniul studiilor de intelligence pentru crearea unei culturi comune a agenţiilor de impunere a legii, a serviciilor de informaţii şi securitate. De asemenea, domnul Cannataci a opinat că atât informaţia cât şi tehnologia tind către convergenţă la nivel global, iar cooperarea şi deschiderea către mediul extern şi transparenţa sunt ingrediente extrem de necesare serviciilor de informaţii în efortul de gestionare a acestor provocări.
În opinia domnului Iulian Fota, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui României, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” reprezintă la momentul actual cea mai performantă instituţie de învăţământ militar, având un rol crucial în crearea şi dezvoltarea unei culturi de securitate, demers absolut necesar în România după revoluţia din 1989. Domnul Fota a comentat apoi asupra evoluţiilor mediului de securitate din Marea Neagră, considerând că acestea sunt extrem de relevante pentru România, competiţia din regiune derulându-se cu precădere în planul obţinerii şi valorificării informaţiilor.
În final, adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, domnul general-maior Ion Grosu a opinat că poziţia geopolitică a României, la graniţa de est a Uniunii Europene, o expune în mod pregnant volatilităţii mediului de securitate din vecinătatea apropiată. Într-un context în care ”constanta a devenit schimbarea”, necesitatea unor servicii de informaţii proactive se impune din ce în ce mai constant. Prin urmare, investiţiile în educaţia de informaţii devin cruciale pentru garantarea securităţii naţionale şi umane. Domnul Grosu a încheiat prin adresarea unei invitaţii participanţilor la conferinţă în sensul valorificării evenimentului organizat de către Serviciul Român de Informaţii pentru a dezvolta în perspectivă cooperarea internaţională în domeniul studiilor de intelligence şi securitate.